Plan je ook altijd te veel op een dag of in een week, waardoor je structureel je to-do lijst niet afkrijgt? Druk in je hoofd, maar niet weten hoe je je weer rustig kunt voelen? Been there, done that! Dit heeft alles te maken met een gebrek aan focus en een te ambitieuze planning, want een to-do lijst is niets meer dan een lijst van jouw planning voor die dag, week of maand.  Maar hoe zorg je er nou voor dat je je eigen planning wél haalt en daarmee dus alles op jouw to-do lijst kunt afstrepen? Je leest het hieronder.

Planning

Ik schreef het net al: Een to-do lijst is niets meer dan een lijst van jouw planning voor die dag, week of maand. Je wordt misschien doodgegooid met die term: planning. Maar een belangrijk punt om je to-do lijst structureer af te krijgen, is planning. 

Maar waarom dan plannen? 

Allereerst: plannen zorgt voor overzicht en overzicht zorgt voor rust in je hoofd. Omdat je niet alles meer hoeft te onthouden, houd je ruimte over in je hoofd en daardoor heb je uiteindelijk meer rust.   Daarnaast is het bewezen dat als je een taak niet hebt opgeschreven, gepland of gedelegeerd hebt, de taak onbewust ruimte in je hoofd inneemt. Dat willen we niet natuurlijk niet, want daardoor ga je je druk maken om opdrachten of projecten wat niet per se nodig is. Plannen dus! Daarnaast geeft planning je focus, je weet waar je mee bezig bent en je werkt ergens naartoe. 

Maak een realistische planning

Naast een dosis goede focus, is het realistisch maken van je planning (to-do lijst) ook heel erg belangrijk. Dit wordt bijna altijd vergeten, terwijl dit één van de belangrijkste punten is bij het opstellen van een planning.  Als jouw planning namelijk niet realistisch is, is deze niet haalbaar. En ik kan je vertellen, het geeft je geen lekker gevoel. Naast het feit dat je constant achter de feiten aanloopt, heb je niet het gevoel dat je dichter bij je doelen komt. Dat zou natuurlijk jammer zijn!

Zo maak je je planning realistisch 

Je planning realistisch maken kan eigenlijk vrij gemakkelijk aan de hand van twee tips. Tips die waarschijnlijk geen verrassing voor je zullen zijn, maar waar je misschien ook niet altijd aan denkt:
  1. Kijk hoeveel tijd je aan taken kwijt bent; en 
  2. Blok die tijd daadwerkelijk.
Hier gaat het bij veel mensen vaak fout. Je weet niet precies hoeveel tijd je aan taken kwijt bent en gaat dus bij voorbaat al de mist in met je gemaakte planning.  Ga dus eens opschrijven hoelang je met taken bezig bent. Heb je dat gedaan, zorg dan dat je die tijd die je nodig hebt voor een taak ook daadwerkelijk blokt in je agenda. Zo kun je dus bijhouden hoe lang een taak precies duurt. Dit zal je al meer rust geven en dan hoef je niets af te raffelen. Je zal zien wat dat met je de (on)rust in je hoofd doet.

Wat een behaalde planning jou gaat opleveren 

Als jij een goede planning hebt en die ook haalt, ben je veel efficiënter en haal je dus meer uit je dag. Wie wil dit nou niet? Daarnaast zorgt een behaalde planning voor voldoening, want het afvinken van de taken op jouw planning brengen je een stap dichter bij jouw doel! En hoe heerlijk is het om dingen van je to-do lijst te mogen afstrepen. Wie houdt daar nou niet van? Volgende week zal ik je meer vertellen over focus en hoe je meer focus krijgt en houdt tijdens je planning.