Leren focussen kan je zoveel verder helpen en is heel belangrijk, zeker als het niet vanzelf gaat. Maar hoe krijg je nou meer focus? Ik leg het graag aan je uit.


Wat is focus nou eigenlijk?

Focus is heel simpel gezegd: het kiezen tussen een aantal taken, projecten, opdrachten, etc. Wat doe je wel en wat doe je niet? Wat heeft prioriteit en wat kan wachten? Hiervoor kun je uiteraard je to-do lijst gebruiken. 


Focus is persoonlijk

Wat je moet onthouden is dat focus heel persoonlijk is. Wat voor mij werkt, hoeft niet per se voor jou te werken. Voor de ene persoon helpt het om klassieke muziek op te zetten, de ander wil juist geen geluiden om zich heen. Weer een ander kiest voor een soort stiltesessie via YouTube. Het belangrijkste is dat jij iets kiest wat bij je past en waar je je goed bij voelt. In deze blog geef ik je tips die voor mij in ieder geval goed werken. 


Hoe krijg je meer focus tijdens je planning?

Tijdens het uitvoeren van jouw lange to-do lijst is het belangrijk dat je gefocust bent. Ofwel: in een lekkere flow zit. Als je in een lekkere flow zit, houdt dat in dat je focusproces goed gaat. Het wordt makkelijker om je werk te doen en het lijkt minder moeite te kosten. We weten allemaal wel hoe dat voelt! 

Wist je trouwens dat als je ‘even’ gestoord wordt tijdens een taak (lees: een appje, inkomende e-mail of Instagram) je focus daarna een stuk minder is? En als je dan weer gestoord wordt, weer een stuk minder. So on, and so on…

Dat komt omdat als je van de ene taak meteen overgaat naar een andere taak, er een deel van je aandacht achterblijft bij de vorige taak. Met als gevolg dat er minder ruimte in je hoofd is voor het uitvoeren van de nieuwe taak (of die waar je al mee bezig was). Niet echt heel goed voor je focus dus. Daarom dat we daar in deze blog eerst wat aandacht aan besteden.


Een aantal tips voor goede focus

Hieronder alvast een aantal tips, zodat je lekker gefocust aan de slag kan gaan: 

  1.  Motivatie is key. Als jij niet gemotiveerd bent, hoe kun je dan je concentratie behouden? Bedenk het belang van deze taak of waar je het voor doet. 
  1.  Zet je telefoon op stil, leg hem weg of zet je vliegtuigmodus aan. Je hebt ook apps zoals ‘be focused’ waarbij je een bepaalde tijd voor een taak krijgt en een bepaalde tijd voor pauze. En zo zijn er nog een paar. Denk aan het pomodoro-principe (= je gaat telkens in tijdvakken van 25 minuten geconcentreerd aan het werk. Na elke 25 minuten neem je 3 minuten pauze). 
  1.  Sluit al je andere tabs in je browser, geen afleiding meer voor jou! Ruim je bureau op, zodat alles leeg is en je je alleen op die ene taak kan focussen.
  1.  Inbox sluiten of het tijdelijk uitzetten van ontvangen van e-mails (dit kun je vrij gemakkelijk instellen).
  1.  Zorg ervoor dat je alles hebt voor je begint, zodat je niet de hele tijd hoeft te lopen en afgeleid bent. Denk aan de juiste stukken, zoals een glaasje water, pen en papier, opladers etc. 
  1. Doe de deur van je kantoor (of waar je ook zit) dicht of geef aan dat je niet gestoord wilt worden (of allebei).
  1. Zorg dat je goed eet, goed slaapt en probeer positief te denken. Het is aangetoond dat je als je niet goed slaapt en eet, dit een nadeel heeft voor je focus. Goed slapen stimuleert je concentratievermogen. Als je goed voor jezelf zorgt, zal je dat ook voelen en uitstralen. 

Ik hoop dat je iets met mijn tips kan. Ik weet zeker dat je met bovenstaande tips meer focus in je leven krijgt. Probeer uit wat voor jou werkt. Ik ben benieuwd welke tip(s) jou verder gaat/gaan helpen!