Droom jij van meer omzet? Een huis? Of een heerlijke vakantie? Deze dromen kun je inzetten als doelen. Je leest en hoort steeds meer over het stellen van doelen. Ben jij bezig met het realiseren van je dromen of denk je dat je het toch niet haalt? Zijn doelen stellen zinvol of overdreven? Je leest het hier.

 

Een doel stellen geeft je richting

Zodra je doelen gaat stellen, dan krijg je een bepaalde richting en focus. Je richt je namelijk op dat doel. Je leeft er naartoe en wilt dat doel graag behalen. Dit zorgt voor focus. Je onderneemt actie en brengt hierdoor een verandering teweeg. Wat je aandacht geeft, groeit. Het klinkt cliché, maar hoe meer aandacht je aan je doel gaat geven, hoe meer je ervoor doet om het te bereiken.

 

Leer grenzen stellen

Hierboven kon je al lezen dat een doel je richting geeft, een bepaalde focus. Deze focus zorgt ervoor dat je je grenzen beter bewaakt. Als je een doel voor ogen hebt, dan wil je dat halen. Alles wat op je pad komt, wat niet met dat doel te maken heeft, kun je beter weigeren – mits je echt gemotiveerd bent. Zo leer je ‘nee’ zeggen tegen zaken die op dat moment niet belangrijk (genoeg) voor je zijn. Ze zeggen niet voor niets weleens “keep the eye on the price”. De prijs is in dit geval die droomvakantie, dat droomhuis of meer omzet, et cetera.

 

Doelen stellen = efficiënt

Werken met een doel is efficiënt. Je gaat bewust aan het werk om gericht aan een taak te werken. Door de taak af te maken, ben je dichter bij je doel, dus dichter bij je droom. Je werkt dus sneller, efficiënter en hebt helder wat je gedaan moet krijgen. Zet bijvoorbeeld je doelen in Trello om overzicht te houden. Schrijf dan ook op wat je moet doen om dat doel te bereiken.

 

Hoe formuleer je doelen?

Er zijn verschillende manieren om doelen te stellen, de bekendste is echter SMART. SMART staat voor:

  • specifiek
  • meetbaar
  • acceptabel
  • realistisch
  • tijdsgebonden.

Een SMART-doel is een concreet doel: een uitdaging, maar wel realistisch, zodat je er echt naartoe werkt. Wat wil je bereiken? En wanneer? Op welk gebied? En hoe ga je dat doen om dit doel te bereiken? Door je doel SMART te formuleren, heb jij overzicht over je dromen. Keep track.

Je hoeft natuurlijk niet voor alles wat je wilt een doel te stellen, maar het is wel fijn om focus te geven en om ergens naartoe te werken. Zo blijft het uitdagend, speels en geef je richting aan je werk en/of leven. Hoe ben jij hiermee bezig? Stel je doelen of vind je dat overdreven? En als je doelen stelt, waar schrijf jij ze op?