Je hebt een eigen onderneming en je wilt je tijd zo efficiënt mogelijk besteden. De dagen vliegen voorbij, maar wat heb je daadwerkelijk gedaan? Wellicht valt het resultaat je tegen en ben je het overzicht een beetje kwijt. Daar is wat aan te doen: to-do lijstjes! Hieronder lees je 3 voordelen van werken met een to-do lijst.

 

Op naar overzicht

 Heb je veel te doen, dan kun je het overzicht soms kwijt zijn. Schrijven is een fijn hulpmiddel om letterlijk te zien wat er allemaal moet gebeuren die dag, week of maand. Je krijgt inzicht in alle taken en bezigheden. Veel mensen schrijven to-do’s op losse post-its of papieren, maar een vaste to-do lijst werkt slimmer. Werk gratis met trello, todoist (app) of koop een planner waar je alles noteert. Op deze manier houd je overzicht en weet je precies wat je wanneer moet doen. 

 

Efficiënt aan het werk

Werk je tot nu toe met (losslingerende) post-its? Vergeet je daardoor weleens iets? Als je weet wat er moet gebeuren, dan kun je een planning maken. Wanneer moet wat af? Zit er aan bepaalde taken een deadline? Met behulp van een to-do lijst krijg je overzicht wat er moet gebeuren én wanneer dat moet gebeuren. Houd je je aan de planning, dan ben je efficiënt bezig. En efficiënt werken heeft ook weer voordelen. Als je je tijd efficiënt inplant, is er meer tijd voor leuke dingen (naast je werk).

 

Streep het af

 Wist je dat afstrepen voldoening geeft? Een to-do lijst kan een opsomming van taken zijn waar je misschien wel tegenop ziet. Maar niets is zo fijn als een taak van je lijst afstrepen. Wanneer je een taak of opdracht af hebt, maakt niet uit hoe groot of klein, dan is het tijd om iets af te vinken. Afvinken zorgt voor dopamine en dat creëert weer een geluksgevoel. Daarnaast brengt een afgewerkte takenlijst je weer dichter bij je doel. 

 

Begin de avond ervoor of op de ochtend van de dag zelf met het maken van een planning. Zo weet je exact wat er die dag moet gebeuren. Maak een duidelijk overzicht en prioriteer je taken: wat is het belangrijkst? Of waar ben je het langst mee bezig? Wat moet nu gebeuren? Met een goede to-do lijst kun je op het eind van de dag met een voldaan gevoel je taken afstrepen.